Er din beredskabsplan skrevet til elefanter?

Hvordan fungerer din hjerne, når du er midt i en krise? Er du benhård og rationel? Tager du velovervejede beslutninger beroende på overblik og fakta?  
Nej, vel? Når vi er i krise er vores hjerner af hormonerne cortisol og adrenalin og vi drives primært af det Kahnemann og andre beskriver som system 1. Det er her, vi tager hurtige automatiske beslutninger baseret på de indbyggede biases.
Det er du nødt til at forholde dig til, når du skriver din IT beredskabsplan. For lige så velovervejet og rationel, du er, når du skriver din plan, ligeså lidt er du det, når du en dag skal bruge den. Når du står i din IT krise kan du på ingen måde forholde dig til RASCI’er, flow-diagrammer og uddybende rollebeskrivelser, det er der simpelthen ikke båndbredde til.  

Andre betegner system 1 for elefanten. Dvs. hvor system 2 er den rationelle, velovervejede lille mahout, der sidder og styrer fra overblikket på toppen, er system 1 den store tunge behovsdrevne og instinktstyrede elefant.
Elefanten spiser, hvad den har lyst til og går, hvor den plejer at gå. Når elefanten gå i panik tromler den alt ned på sin vej og ænser ikke, at den med fordel kunne være gået udenom.  

Så hvordan hjælper du dig selv, når du står i krisen og tænker som en elefant?  

Det du kan forholde dig, når du tænker som elefanten, er det enkle, det nemme og det du har prøvet før.
Det betyder, at du kan komme rigtigt langt med ganske korte agendaer (maks. 5 punkter), Actioncards og korte tydelige rolletildelinger. Og så selvfølgelig træning.

Træning er altafgørende for, at du ved, at din plan virker, når I er i en krise og for, at du sikrer, at din plan er til at bruge. For hver træning, vil I rette den en lille smule til og derfor er den gode plan en afprøvet plan.
Vores hjerner elsker at gøre noget, den har gjort før. Gentagelser og rutiner er “nams”, for hjernen, for så skal den ikke bruge energi på at forholde sig til noget nyt eller tage beslutninger. Det skal du tage med i din betragtning, når du arbejder med dit IT-beredskab.   

Noget andet vores elefant-hjerne elsker er simplicitet, jo mere simpel og overskuelig en valgmulighed er, jo mindre energi kræver det at foretage det valg. Når du står i en krise er dit overskud lig nul og derfor er det absolut vigtigt at din plan er enkel og overskuelig.

Drop de lange teksttunge dele og koncentrer dig om, at få de rigtige mennesker ind i det samme rum med et godt overbliksbillede. Så skal I nok være i stand til at tage beslutninger, der kan få jer kommer hurtigt ud af krisen.  

Har du brug for tekst i din plan, så overvej, hvor læsbar den er.
Meget detaljerede stykker tekst har en tendens til at være svært læsbare. I Danmark har vi heldigvis et unikt værktøj, der kan hjælpe dig. Det hedder en lix-talsberegner og kan findes gratis i mange versioner på Internettet.  Er du i tvivl om, hvovidt din tekst er nem at læse, kopierer du den simpelthen ind i beregneren og den vil svare dig.  

Eksepmpler på 3 Biases, der er gode at huske på, når du skriver din IT beredskabsplan: 

 • Tyranni of choice:
  Studier viser, at der er en tendens til at, når vi har for mange valg og situationen bliver kompleks, så kan vi blive handlingslammede, vælger det første og det bedste eller handler slet ikke.
  Det skal du forhold dig til i din plan ved at gøre den kort og præcis, i et du og jeg sprog, som hjernen kan overskue.
   
 • Overconfidence bias:
  Vi har alle sammen en bias, der gør at, vi overvurderer vores egne evne til at planlægge, overskue, være rationelle osv.
  Derfor er actioncards og tjeklister uvurderlige i din plan, da de hjælper dig til at komme hele vejen rundt om problemet.
    
 • Bandwagon effect:
  Bandwagon effekten handler om, at vi som mennesker har en tendens til at hoppe med på de andre ideer.
  Når vi får præsenteret en mulig løsning, har vi pludseligt svært ved at se andre muligheder og det skal du forholde dig til, når du skriver din plan. I skal udfordre jer selv ved altid at lave en plan B og plan C.
  Du kan med fordel lave det som obligatoriske felter på jeres overblikswhiteboard.   

Forhåbentligt har dette indlæg give dig bare en smule indsigt i hvordan vores hjerner virker og hvad du kan bruge det til i dit arbejde med IT sikkerhed.
Du ved nu, hvorfor din plan skal være kort klar og overskuelig og forhåbentligt er du begyndt at tænke på  hvordan du skriver den til den elefant, du er, når du en dag skal bruge den.

Kort sagt: Skriv din beredskabsplan til elefanter. 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *